شترمرغ یک پرنده بسیار خاص و جالب است و این پرنده بزرگ، بومی قارهی آفریقا و جنوب آسیا بوده و با ارتفاع بالای 2 متر و وزن 160 کیلوگرم یکی از بزرگترین پرندگان زمین بحساب می آید. شترمرغها طعمهای برای شکارچیان و گرگها هستند و برای دفاع از خود از پاهای قوی و تیزی استفاده میکنند. این پرندهها برای پرواز کوتاه و نهچندان قوی ساختهشده، اما با دویدن بسیار سریع و تا 70 کیلومتر در ساعت میتوانند از خطر فرار کنند.
مشخصات ظاهری و آناتومی بدنی شترمرغ
شترمرغ یک پرنده بزرگ و با عدم قدرت پرواز میباشداست. این پرنده دارای گردنی بلند، پاهایی بلند ، بالهای کوچک با انبوهی از پر می باشد.
شترمرغها دارای پوستهای نرم اما مقاوم بر روی بدنشان هستند که آنها را از شرایط آبوهوایی خشک و گرم محافظت میکند.
این پرندهها دارای یک دمکوتاه و قوی هستند که به آنها کمک میکند در حالت دویدن سریع، تعادل خود را حفظ کنند. شترمرغها از طریق پاهایشان از سطح زمین پریده و از تراکم بالای عضلات پاهایشان برای دویدن سریع استفاده میکنند.
- قد شترمرغهای نر 2/1 تا 2/8 متر و شترمرغهای ماده 1/7 تا 2 متر
- وزن بیش از156 کیلوگرم
- اندازه چشم از عرض، 5 سانتیمتر
- در شترمرغ نر پرهای سیاه و انتهای پرها و بالها سفید
- پرهای شترمرغ ماده قهوهایرنگ
- سر و گردن بدون پر و طاس
- پرنده نر دارای غرشهای رسا به هنگام جفتگیری اما فاقد صدای خاص
- زمان بلوغ 2 تا 4سالگی
- عمر طبیعی طولانی و در حدود 40 تا 50 سال و عمر اقتصادی پرورش 10 ساله
- پوست گردن و ران شترمرغ ماده مایل به صورتی _خاکستری و در نر آبی _ خاکستری
- وجود دو انگشت در هر پای
- سیستم ایمنی قوی و عدم بیماری در طبیعت اما نیازمند پرورشگاه تمیز در اسارت
- دارای چشم بزرگتر از مغز
- پوست نرم، لطیف و با مقاومت بالا و نمایش جای پرها روی پوست
تغذیه شترمرغ
شترمرغها پرندگانی هستند که بیشتر از گیاهان تغذیه میکنند. این پرندگان با گردن دراز و پاهای بلند، بهخوبی به گیاهان با شاخ و برگ مرتفع و میوهها در طبیعت دسترسی دارند.
همچنین حشرات، دانهها، ساقهها و ریشه گیاهان، آجیلها و حتی برخی از جانوران کوچک مانند مارمولکها نیز در فهرست تغذیه این پرندگان بزرگ هستند.
در محیطهای پرورش متصدیان امور میکوشند تا از ترکیب مواد غذایی علفی مانند یونجه و سبزیها در کنار، دانهها و غلات (گندم، جو، ذرت، سویا، کنجاله دانهها) و همچنین مکملهای معدنی ویتامینها برای تغذیه این پرندگان بهره ببرند.
محیط زندگی شترمرغ در طبیعت
شترمرغ در دشتهای خشک آفریقا زندگی می کند و بهخوبی با محیط بیابانی و خشک این منطقه سازگاری پیداکرده است. شترمرغها بهصورت گروهی در دشتهای خشک به دنبال غذا میگردند، اما آب موردنیاز بدنشان را از گیاهان مصرفی خود تأمین میکنند.
این پرندگان در طبیعت آزاد زندگی کرده و درزمانی که خطری احساس کرده، بهسرعت فرار میکنند. ولی در اسارت اهلیشده و در محیطهای پرورش طیور امکان تکثیر دارند.
این حیوانات در صورت پرورش نیاز به فضای بزرگ داشته تا بهطور طبیعی حرکت کرده و فعالیت نمایند. ازاینرو پرورشدهندگان قفسهای وسیع با حفاظهای بلند برای این حیوانات در نظر میگیرند. چراکه برای پرورش این پرندگان به یک مکان بزرگ با چندین هکتار مساحت نیاز است.